De ce există în fiecare firmă performeri și sub-performeri?
Sigur că știi la ce mă refer. La acei oameni care rup norii versus aceia care rup somnul.
Și ca să înțelegem mai bine de ce există ambele și de ce vor continua să existe, ne ducem puțin în spectrul economic. Aici avem două gândiri bine conturate: capitalismul și socialismul.
Nu o să intru în detalii politico-economice, ci o să le pun pe cele două în termeni simpli, care au legătură cu subiectul nostru.
Gândirea capitalistă = societatea prosperă când fiecare este recompensat în funcție de propriile rezultate.
Gândirea socialistă = societatea prosperă când cu toții suntem recompensați în mod egal.
Această diferență de perspectivă creează nemulțumiri în ambele tabere, oricând realitatea dintr-un sistem (țară, firmă, chiar familie) merge într-o direcție sau alta.
Capitaliștii vor urî socialismul și socialiștii vor urî capitalismul.
În cele mai multe firme, este activă o formă de capitalism. Pentru că avem distribuția inegală a veniturilor, obiective și KPI-uri personale.
Adică, dacă luăm exemplul unui agent de vânzări, el are oportunitatea să câștige de 10 ori mai mult decât un alt coleg de-al său, dacă își face treaba excelent.
Acum... care-i treaba cu performerii și sub-performerii?
Într-o firmă capitalistă, cum am descris mai devreme, pilonii sunt performerii, ca acest agent de vânzări, care bate record după record.
Firma merge bine pentru că acești oameni își fac treaba.
Cei cu gândirea socialistă (egalitatea pentru toată lumea) ce fac? Pe de o parte, se frustrează pe performeri (poate chiar folosesc expresii precum „lacomi”, „nesătui”, „vulpoi”), iar pe de altă parte, își dau seama că pot să o lase mai moale, că nimeni nu pune presiune pe ei să își merite salariul. Pur și simplu banii vin, că este de unde (trag performerii).
Varianta socialistă a fost testată de un profesor, care a demonstrat același adevăr.
El a spus clasei că „veți da o serie de examene. Toate notele se vor aduna și se vor împărți în mod egal, la fiecare dintre voi. Deci toți veți primi aceeași notă. Așa nimeni nu va primi 10, dar nici nu va pica nimeni.”
Zis și făcut. După primul examen, nota medie a fost 8. Cei care au studiat din greu s-au supărat. Ei ar fi luat 10, dar i-au tras în jos cei de nivelul 6. Drept urmare, au decis că nu merită să tragă ei pentru alții atât de mult.
Cei care au studiat puțin (sub-performerii) au fost fericiți. „Uite, bă, am învățat și noi 10 minute și am luat 8. Data viitoare învățăm 5 minute.”
La al doilea examen, diferența s-a văzut în rezultate. 5 pe linie. Și nimeni n-a mai fost mulțumit. La al treilea examen, deja n-a mai fost notă de trecere.
Notele au tot scăzut, frustrările au tot crescut. A scăzut motivația, au crescut acuzațiile. Și în final, toată clasa a picat, demonstrând că socialismul, deși are principii bune, nu poate funcționa sănătos într-un astfel de sistem.
Într-o firmă care vrea să performeze, inevitabil vor existat performeri și sub-performeri. Oamenii care văd că prosperitatea ține de ei și oameni care cred că li se cuvine un anumit nivel, fără să facă ceva special.
Întrebarea care contează este: cum e raportul dintre ei? Dacă la fiecare performer există 10 sub-performeri, nu prevăd o situație prea faină pentru acea firmă. Mai ales că, din frustrare, performerul poate oricând să plece și să lase acea firmă descoperită.
Dacă ești antreprenor, urmărește un raport de 1/1 între cele două mentalități. Nu te chinui să elimini sub-performerii. Universul își păstrează echilibrul, așa că și dacă dai afară toți sub-performerii actuali, unii dintre performeri se vor transforma peste noapte.
Lumea asta n-a scăpat de capitalism sau socialism de când există economie. Și nici n-o să scape. Și nici n-ar trebui să scape, pentru că există adevăr și putere în ambele perspective. Așa că nici tu nu te martiriza, să încerci să scapi de una dintre părți.
Mai bine onorează-le și urmărește acest echilibru.
Dacă ești angajat, tu unde te afli astăzi? Sincer. Mai mult în zona de performing sau mai mult în zona de așteptare ca alții să-și facă treaba și să te plătească? Analizează-ți gândurile și practicile și vezi ce e important pentru tine.
Dacă măcar pentru o clipă îți vine să spui „prosperitatea”, atunci e timpul să generezi prosperitate pentru firma în care lucrezi.
Ai o întrebare despre acest subiect? Lasă un comentariu și revin cât de repede cu răspunsul ;)
Pe curând, Dacian
50% Complete
Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)