Cum îți limitezi afacerea când nu dai importanță misiunii

Jun 04, 2020

Multe mituri s-au creat în jurul misiunii. Atât de multe, încât ideea a ajuns să aibă mai mult valoare teoretică. De aceea, înțeleg de ce antreprenorii au ignorat, amânat sau tratat superficial acest aspect. „Lasă-mă, frate, cu poveștile!” 

Problema este că misiunea REALĂ nu e teoretică. Nici neînsemnată. Și nici opțională. De fapt, este fundația care influențează tot ce construiești deasupra ei. Poți să ai o fundație puternică sau una șubredă, în funcție de câtă importanță îi dai. Exagerez? Tu decizi.

Cum răspunzi la tentații și presiuni

Te rog gândește-te la doi oameni din viața ta, pe care îi cunoști cât de cât. Unul să fie cineva vizibil dedicat unei misiuni personale, iar celălalt să fie cineva total străin de rostul lui în viață. Ai câte un exemplu din fiecare? :)

Acum, te invit să-ți imaginezi că în viața celor doi apare o tentație, ceva ce presupune plăcere, dar nu ajută pe termen lung. Cum vor răspunde cei doi? În funcție de calitatea fundației pe care o au.

Când ai o misiune, nu te lași absorbit de pasiune. Pasiunea e un foc ce trece repede. Omul fără misiune e deseori prada acestor focuri, de la promisiuni de îmbogățire rapidă, la diverse distracții (care are aceeași rădăcină cu distrageri), relații și obiceiuri păguboase. Fără misiune, căutăm gratificare imediată.

Cum vor răspunde cei doi la provocări, greutăți și presiuni? Când ai o misiune, reziști mai ușor la presiune și uneori chiar devii mai puternic. În lipsa ei, în lipsa fundației, slăbești emoțional cu fiecare presiune.

Astfel, un sistem cu o misiune clară este negativ entropic (adică îi cresc ordinea, structura și vitalitatea), iar un sistem fără misiune este entropic (adică se degradează și îi scade viața). Asta se aplică atât la indivizi, cât și la companii.

Cum se auto-limitează o firmă fără misiune

Sunt cel puțin 4 roluri decisive pe care le are o misiune corect descoperită, articulată și aplicată în firmă.

1. Expandă gândirea pe termen mai lung. Firma fără misiune se întreabă ce va mânca azi, mâine, într-o lună sau peste un an. Așa că-și modelează toate acțiunile către a satisface nevoile existente în acest timp. Cum e asta limitativ:

- răspunde cererii, nu creează cererea. Altfel spus, depinde complet de fluctuațiile pieței. O fluctuație medie a pieței o poate rupe în bucăți.

- pentru că nici nu economisește prea mult. De ce să o facă, dacă se uită doar la maximum un an în față?

- nu alocă resurse pentru research și inovare, decât atunci când doare deja și e prea târziu. Dacă ar fi făcut-o din timp, s-ar fi diferențiat și poate chiar ar fi creat piețe noi.

Astfel, primul rol al misiunii este să ofere stabilitate în fața fluctuațiilor pieței, printr-o gândire pe termen lung.

2. Definește rolul companiei în lume. Iată o întrebare excelentă când vrei să definești misiunea: Dacă dispare afacerea ta, ce pierde lumea? Când răspunzi onest și complet la întrebarea asta, descoperi acel teren comun dintre tine, echipă, clienți și societate. Ce vă aduce împreună, în contextul companiei? Societatea are o problemă / nevoie. Clienții vor să își rezolve această problemă, tu, antreprenorul ai o soluție, iar echipa vrea să participe la rezolvare prin această soluție. Terenul vostru comun e misiunea companiei. Astfel, al doilea rol al misiunii este să țină stakeholderii împreună. Fără misiune, veți migra fiecare către alte probleme / nevoi; deci către acele entități care au o misiune.

3. Devine un filtru în decizii. Apare o oportunitate; îi dăm curs sau nu? Intervine o criză; cum răspundem la ea? Răspunsul la astfel de întrebări e sănătos să fie tot o întrebare: Cine suntem noi? Pentru că în această întrebare identitară se află latent și CRITERIILE după care luăm o decizie. Acesta-i cel de-al treilea rol al misiunii: să fie baza deciziilor într-o companie.

4. Mută atenția și resursele de pe comparațiile cu concurența, pe auto-depășire și creșterea impactului. Dacă bați cuie uitându-te la cum bate vecinul, o să-ți dai peste degete. Asta nu înseamnă că nu te mai uiți la alții, să înveți de la ei. Înseamnă doar că focusul este să livrezi excelență, conform cu propriile aspirații, nu să lupți pentru fiecare bucățică de teren în piață.

În gândirea centrată pe concurență, ai frică de a nu fi copiat, depășit sau de a nu rămâne în spate, frustrare când se întâmplă astea, furie și dorință de răzbunare, o mișcare continuă între manie (ce tari suntem!) și depresie (iar ne-au făcut-o!) și toate aceste emoții sunt un consum uriaș de energie.

În gândirea centrată pe misiune, ai inspirația că faci ceva ce contează, recunoștința că faci ceva ce te împlinește și entuziasmul pentru tot ce urmează să descoperi. E o diferență imensă în stare și comportamente. Astfel, rolul nr. 4 al misiunii este să reducă energia consumată pe lucruri de valoare mică și să o conducă spre lucruri de valoare mare.

Iată de ce spuneam că misiunea reală nu e teoretică, neînsemnată sau opțională. Este o fundație, iar asta se vede în fiecare rol pe care l-am discutat: oferă stabilitate, ține stakeholderii (pilonii) împreună, e BAZA deciziilor și maximizează construcția afacerii.

Ce să faci mai departe

Investește în fundație! Descoper-o și du-o în viața de zi cu zi a firmei. Dacă afacerea nu trăiește transformări după ce ai făcut asta, n-a fost aceea misiunea. A fost doar o frază care suna bine. Dacă atunci când o scrii sau o spui nu te trec fiorii și nu simți imediat să te ridici și să faci ceva, încă nu ai descoperit-o complet.

Iată un mic exercițiu care te ajută să găsești sau să rafinezi misiunea companiei:

Pasul 1 - Descrie, într-o frază, produsul sau serviciul pe care îl oferiți. Ce face firma?

Pasul 2 - Răspunde la întrebarea: Care e beneficiul oamenilor că noi facem asta?

Pasul 3 - Repetă întrebarea de atâtea ori, până ajungi la o esență care te inspiră.

Iată exemplul meu:

1. Ce face brandul Dacian Pășcuță? Oferă servicii de educație prin workshopuri și coaching bazate pe Legile Universale și Teoria Fidelității.

2. Care e beneficiul oamenilor că facem asta? Au o alternativă profundă la instrumentele care le-au adus rezultate parțiale până acum.

3. Care e beneficiul acestei alternative? Îi ajută să nu-și creadă poveștile pe care și le-au repetat de-a lungul timpului, care sunt de fapt iluziile minții.

4. Care e beneficiul din a nu-și crede mintea? Descoperă cum să fie împliniți și să trăiască aliniat cu legile Universului.

Și uite așa am formulat misiunea mea: Să te ajut să înțelegi și să dizolvi iluziile minții, ca să trăiești inspirat și în acord cu legile universale.

Începe cu acest exercițiu și vezi încotro te conduce. Rafinează ideea până simți că fiecare cuvânt descrie esența companiei. Apoi include misiunea în elemente de cultură organizațională, în limbajul de zi cu zi, în recrutare, ședințe, previziuni și evaluări, în momente grele și decizii strategice etc.

Cum ți se pare acest exercițiu?

Dacian

DE CE NU EȘTI ÎMPLINIT?
Cele 7 cercuri vicioase ale minții

Abonează-te la newsletter și descarcă gratuit acest Audiobook. 

Cel mai bun conținut și materiale speciale, direct la tine în Inbox, în fiecare săptămână. 

Înscrie-te aici cu adresa principala de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive de e-mail și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
Close

50% Complete

Odată cu descărcarea audiobook-ului ai acces automat și la un context fain și unic (pentru că nu îl dau în altă parte, ci doar abonaților mei de e-mail).
 Îți ofer accesul gratuit, pentru că vreau să ținem legătura mai personal.

Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)

*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)