În ce ține de somn, provocările sunt cele două extreme: dorm prea mult, respectiv nu pot să dorm. Hai să ne uităm pe scurt la mesajele emoționale din spatele acestor extreme.
Pur fizic, organismul tău are nevoie de maximum 10 ore de somn. Pentru majoritatea adulților, sunt suficiente 8. Dacă vorbim de o nevoie mai mare, pe termen lung, ea este mai degrabă emoțională decât fizică.
Somnul este o strategie de deconectare de la o viață care nu-mi convine. Când realitatea nu se ridică la înălțimea fanteziei mele, aleg să-mi dorm viața. E ca și cum aș spune „treziți-mă când e cum îmi place mie”. Doar că realitatea nu se schimbă, pentru că problema nu-i a realității, ci a propriilor așteptări.
Când oamenii își dizolvă fanteziile și ies din „cum ar trebui să fie lucrurile”, somnul li se reglează. Atenție, resemnarea nu este egală cu dizolvarea fanteziilor. Resemnarea nu este acceptare. De fapt, resemnarea poate să alimenteze dormitul excesiv, pentru că ea este tot o formă (subtilă) de a nu renunța la fantezie.
Întreabă-te: Care sunt acele lucruri care nu-mi convin în viața mea? Fă o listă și prioritizează-le pe cele mai intense. Apoi, în dreptul fiecăreia, pe rând, întreabă-te: „și dacă viața mea ar arăta așa, cum ar fi asta un minus pentru cine sunt eu? Cu ce costuri ar veni la pachet?” Fiecare răspuns pe care-l dai, reduce prăpastia dintre fantezie și realitate, prăpastie care întreține somnul.
Când ne dormim viața, sperând la schimbare, neglijăm fix lucrul pe care pretindem că-l apărăm - împlinirea. Noi spunem „dorm, că poate o să fie altfel când mă trezesc și o să pot să mă bucur de viață”. Dar pentru că realitatea nu se schimbă și continuăm să dormim, în loc să lucrăm cu fantezia, prin asta alegem să fim deconectați de viață (a se citi morți), în propriul somn, deci arătăm că de fapt... nu ne pasă de propria împlinire. Dacă-ți pasă de ceva, te miști, te adaptezi, evoluezi. Dacă nu-ți pasă, lași responsabilitatea în exteriorul tău.
Somnul excesiv mai înseamnă un lucru. Și anume că trăiesc destul de mult în afara propriilor valori. Când faci ceva din valorile tale, există consum de energie, dar și reîncărcare în același timp. Dacă-s obosit, dar am seara un webinar, îl închei mai energizat decât l-am început. Când faci ceva din afara valorilor tale, există un consum mult mai mare de energie și reîncărcare spre deloc. Deci în afara valorilor obosim mai tare. Și-atunci normal că voi avea nevoie de extra somn, ca să mă refac psihic.
În cele mai multe cazuri, insomnia este un produs al intuiției, care te oprește să ignori aspecte dezechilibrate ale vieții tale. Cu cât încerci să fugi mai tare de ele, să le bagi sub preș, cu atât mai mult mintea te oprește să adormi.
La fel ca la excesul de somn, recomand să începi cu o listă. Aici e vorba despre o listă cu tot ce te frământă, cu anxietățile tale, cu ce ai încercat să negi, să alungi, să te minți că nu te afectează, cu acele decizii pe care le-ai amânat, încercând să se ia cumva singure. Din nou, lista poate fi lungă, de aceea începi cu ce-i cel mai intens. Ai două lucruri de făcut: să te împaci cu acel punct și să iei decizii care te pun în mișcare. Cu cât reușești să faci asta cu mai multe elemente din listă, cu atât îți vei îmbunătăți somnul.
Când spun să te împaci cu un lucru nu mă refer să faci un proces rațional, pur prin voință. Probabil m-ai auzit și-n alte contexte spunând că voința-i un instrument slab. Să te împaci cu un lucru înseamnă să te conectezi la el și să-i cauți lecțiile, darurile, sprijinul ascuns, sensul până ce frământarea devine recunoștință. Cine reușește să împace, e în-pace. Acesta-i semnul.
Calitatea vieții tale e responsabilitatea ta. Pentru că pornește din interiorul tău, din cât de echilibrată este mintea și cât de conștiente sunt alegerile tale. Dacă ai provocări legat de calitatea odihnei tale, nu le ignora. Nu încerca să le tratezi exclusiv dinspre exterior. Dacă dormi prea mult, alarmele de orice fel nu-s o soluție. Dacă dormi prea puțin, ceaiurile sau substanțele de orice fel nu-s o soluție. Aceste măsuri te ajută, dar maschează adevărata problemă, care sunt percepțiile tale.
Echilibrează-ți mintea și îți vei îmbunătăți odihna.
Dacian
50% Complete
Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)