Îmi place când primesc întrebări de genul „Dacian, dacă ar fi să rezumi tot subiectul X la o idee, care ar fi aceea?” Astfel de întrebări ne forțează să găsim esența și să prioritizăm mai ușor pe ce avem de lucru.
Despre esență vreau să vorbim și în acest articol. Esența creșterii financiare, pe care o rezum în 3 idei, care sunt de fapt 3 condiții dacă vrei să-ți crești veniturile.
CONDIȚIA 1 CA SĂ CREEZI MAI MULTĂ PROSPERITATE MATERIALĂ
Ai nevoie de un motiv interior suficient de puternic ca să câștigi mai mult. Dacă spui că vrei o promovare la job, dar nu ai un scop precis pentru asta, de ce ai primi-o? Dacă spui că vrei o relație, dar nu e clar cum te servește în valorile tale, de ce ai primi-o? Și dacă nu știi de ce vrei mai mulți bani și pentru ce, de ce i-ai face?
Când oamenii aud această idee pentru prima dată tind să aibă următoarea reacție. „Dar eu vreau mai mulți bani și știu de ce îi vreau!” Cred. De fapt, cred că fiecare individ din lumea asta își spune la nivel rațional că vrea mai mult. Fiecare are aspirații, că vorbim de călătorii, educație, sănătate sau altceva. Deci am putea crede că fiecare om are motive să facă mai mulți bani. Însă nu este așa.
Una e să spui că vrei bani și alta e să se vadă în acțiunile tale. În ultimele 24 de ore din viața ta, în câte momente te-ai gândit CUM să câștigi mai mult? În câte momente ai măsurat banii din viața ta și ai căutat oportunități pentru a-i crește?
Deci nu mă refer la câte momente ai fantezat ce-ai face cu banii, ce călătorii ai putea să faci sau ce altceva ai putea să cumperi. Ci momente despre cum să-i generezi. Te întreb asta, pentru că în valorile noastre înalte ne gândim constant la creștere.
Dacă nu ai banii și acumularea măcar în top 5 în ierarhia valorilor, nu te aștepta să câștigi mai mult. Motivul tău interior nu este suficient de puternic. Ăsta nu e un lucru bun sau rău; e doar conform cu valorile tale.
Cu alte cuvinte, dacă banii nu sunt sus în valori, mereu va apărea altceva, din valori, către care vor merge banii tăi. Dacă un om are ca valoare copiii, banii lui vor merge acolo. Dacă are călătoriile, mereu se vor găsi bani pentru călătorii. Dacă ai educația, la fel.
Îmi amintesc de o potențială clientă care mi-a spus că i-ar plăcea să lucrăm împreună, dar sunt prea scump. Și peste 2 săptămâni, o văd în poze în Bahamas. Adevărul e că nu eram prea scump, ci doar că lucrul emoțional nu era suficient de sus în valorile ei.
Când ai banii și bunăstarea financiară sus în valori, vei găsi mereu bani pentru economii, ocazii de creștere a veniturilor, proiecte, investiții etc.
Ce apreciezi vine spre tine, să-ți întoarcă prețul pe care i-l oferi. Iar ce nu apreciezi, nu valorizezi, se deteriorează și merge unde este apreciat. „Banii circulă în economie de la cei care îi valorizează cel mai puțin la cei care îi valorizează cel mai mult.” (Dr. John Demartini)
Adică banii vor circula în economie de la cei care cumpără pasive, la cei care cumpără active. De la oamenii care cumpără lucruri care scad în valoare, până vor ajunge la oamenii care cumpără lucruri care cresc în valoare, adică produc și mai mulți bani.
Același drum îl urmează orice lucru din lumea asta. Animalele care pasc migrează până găsesc un loc prielnic ca să prospere. La fel și tu. Te-ai dus la o școală, într-un cerc de prieteni, într-un oraș unde ai simțit că poți exprima mai mult din cine ești (te poți expanda, poți crește). Universul susține orice evoluează și atrofiază orice nu evoluează. Dacă vrei bani ca să îi cheltui, de ce să primești bani? Valoarea atrage valoare. Dacă ai valoarea banilor sus în valori, vei atrage bani. Dacă nu, îi vei risipi și pe cei pe care-i ai. Această idee se cunoștea încă din Antichitate și este expusă în Pilda Talanților, din Matei, 25.
Ce se schimbă când urci banii în ierarhia valorilor?
Să luăm un individ, care presupunem că are venituri lunare de 1000 de unități. Valoarea familie este pe primul loc, iar banii sunt pe 5. Distribuția cheltuielilor sale ar putea să arate așa:
Observă că în valorile înalte apar următoarele: diversitate, elemente care depășesc nevoile de bază, pretenții mai înalte. La bani abia dacă mai ajunge ceva, în cazul fericit. Pentru că imediat ce încasezi bani, începi să-i distribui conform valorilor tale: ordinea valorilor = ordinea priorităților de plată.
Acum să presupunem că același individ își urcă valoarea banilor până pe 3, la schimb cu socializarea. Automat:
1. Își va schimba distribuția banilor pe care îi generează. Adică va optimiza unitățile alocate pentru valorile aflate mai jos decât banii: tehnologia și socializarea. Și garantat va rămâne cu o economie mult mai mare decât cei 20 lei din varianta inițială.
2. Se va reduce nevoia de gratificare imediată, prin cheltuieli excesive.
3. Va începe să-și monitorizeze banii (intrări, ieșiri).
4. Va începe să economisească, cu prioritate, imediat ce încasează.
5. Va începe să vadă mai multe oportunități de a face bani.
6. Va începe să studieze despre bani, nivelul pieței, economie, investiții etc. Dacă nu
există studiu, nu există interes de creștere. Dacă nu există interes de creștere, încă nu
e o valoare de top.
7. Va pune banii în locuri în care se apreciază, nu depreciază.
Dacă în acest moment nu știi sau nu ești sigur(ă) pe ce loc ai banii în valori, te invit să faci testul de AICI.
Odată ce afli unde sunt banii în ierarhia valorilor tale, ai un punct de plecare. Poți să faci exerciții concrete care să schimbe această realitate. Un astfel de exercițiu, găsești și la Retreatul de Bunăstare. Mai precis, e un proces puternic prin care să rescrii legăturile neuronale față de bani.
CONDIȚIA 2 CA SĂ CREEZI MAI MULTĂ PROSPERITATE MATERIALĂ
Să apreciezi banii înseamnă să-i pui în locuri unde se apreciază. Imaginează-ți că ai o sumă consistentă de bani și apare un om în viața ta, care îți propune să-i dai lui această sumă. În ce condiții ai face-o? Dacă ai ști că sunt pe mâini bune și că există un plan de creștere pentru ei. Dacă omul nu are un plan, nu-i dai banii. Dacă tu nu ai un plan, oare de ce nu primești banii? De fapt, ai atâția bani cât plan ai pentru ei.
Te invit la un exercițiu cel puțin interesant. Gândește-te că tocmai ți-au intrat 1 milion de Euro în cont, munciți și meritați. Cum îi distribui? Pe ce dai și cât?
Te rog să citești mai departe doar după ce faci partea asta. Altfel, exercițiul își pierde sensul. Deci ai 1 milion, cum îl distribui?
Apoi, gândește-te că a fost o eroare și de fapt trebuia să primești doar 100 000. De 10 ori mai puțin. Știind asta, cum îi distribui? Pe ce dai și cât?
În final, DACĂ ai făcut corect exercițiul, vreau să te întreb câteva lucruri:
1. Cât ai direcționat către pasive și cât către active? Dacă mai nimic către active, te miri de ce nu câștigi mai mult?
2. Cât de specific ai fost în măsurătorile necesare activelor? Ai scris „dau 300 000 pentru investiții” sau ai scris „dau 285 000 pentru 2 apartamente în Cluj?” Unde mergem specific, creștem mai ușor. „Vreau să slăbesc” nu e specific. „Vreau să slăbesc 4 kilograme și x centimetri în talie în y luni”, asta e specific.
3. Ce procente din total au rămas relativ la fel în cele 2 situații (1 milion vs 100 de mii)? Unde a existat constanță, tinde să fie și o realitate despre planul tău financiar.
4. Ce procente din total s-au schimbat foarte mult între cele 2 situații? Unde a existat diferență mare, tinde să fie o fantezie despre planul tău financiar. Repet, procente. Suma neta se schimbă, dar procentul arată gradul de importanță pentru noi.
Fă-ți un plan pentru mai mult, dacă vrei să generezi mai mult. Bani sau altceva.
CONDIȚIA 3 CA SĂ CREEZI MAI MULTĂ PROSPERITATE MATERIALĂ
Din papucii mei, această condiție este cea mai importantă. În lipsa ei, motivul interior nu va avea manifestare exterioară. Iar planul pentru mai mult va rămâne pe hârtie. Această condiție este nivelul de merit. Imaginea de sine în relație cu banii.
Cu cât imaginea de sine are mai multe extreme, cu atât mai afectată îți este bunăstarea. Iată cum:
O imagine de sine joasă = multă vină și rușine stocate subconștient. Starea pe care o creează aceste emoții este de „nu merit”. Așa că fie îți este greu să generezi mai mulți bani, fie îi faci, dar îi cheltui sau îi pierzi repede, deoarece pentru creierul emoțional să scapi de bani = să scapi de vină.
Și cealaltă extremă e la fel de periculoasă. O imagine de sine aparent înaltă = mândrie, superioritate, îndreptățire. Starea pe care o creează ele este de „mi se cuvine”, adică „prea merit”. Din această stare, îndepărtezi resurse, iei decizii financiare grăbite, depreciezi banii și riști să repeți cercul faliment - culme - faliment. Ia ca exemplu viața lui Trump. Mândria lui este evidentă. Crezi că sunt întâmplătoare acele multe falimente de-a lungul timpului?
O imagine de sine echilibrată înseamnă să dizolvi atât vina și rușinea, cât și mândria și superioritatea. Pentru că doar atunci creezi bunăstare cu claritate, nu ca să acoperi un sentiment de inferioritate sau ca să demonstrezi o superioritate.
Banii nu pot fi o soluție la o problemă emoțională. De fapt, sunt un accelerator emoțional. Dacă imaginea de sine este dezechilibrată, banii cresc dezechilibrul. De aici a pornit vorba românească „banii schimbă omul”, pentru că pur și simplu au scos la iveală adevărata imagine de sine.
Dar dacă imaginea de sine este echilibrată, banii cresc echilibrul. Și devin un serv, nu un stăpân.
La Retreatul de Bunăstare, despre care ți-am scris mai sus, petrecem împreună 3 zile și jumătate în care lucrăm activ la a dizolva blocajele din calea banilor tăi. Înveți cum să creezi bunăstare și stare bună în viața ta, îndrumat de mine și sprijinit în procesul de lucru de un coach.
Eu te aștept cu drag: https://bit.ly/3ZK9i5i
Rămâi autentic,
Dacian
50% Complete
Înscrie-te cu adresa principală de e-mail. Nu vei primi de la mine campanii agresive și nici nu-ți voi scrie în fiecare zi :)
*confirmă din e-mail ca să finalizezi înscrierea (verifică în Promotions sau Spam; poate dura câteva minute)